:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 24. 12:30

Hat évre rács mögé dugnák az oroszok a Meta szóvivőjét

Börtönbüntetésre ítélték Andy Stone-t terrorista tevékenységben való részvétel miatt.

Az orosz katonai bíróság távollétében hat év börtönbüntetésre ítélte a Meta szóvivőjét, Andy Stone-t terrorista tevékenységben való részvétel, terrorista tevékenységre való nyilvános felhívás, valamint uszítás miatt. Stone ügyvédje állítólag felmentést kért, és a tervek szerint fellebbezést fognak benyújtani az ítélet ellen.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az orosz Szövetségi Pénzügyi Felügyelet (Roszfinmonyitoring) februárban vette fel Stone-t a „szélsőségesek és terroristák” nyilvántartásába. Az orosz igazságügyi minisztérium 2023 februárjában rendelte el Stone letartóztatását, november végén pedig körözést adott ki rá, de akkor még nem közölték, milyen ügyben nyomoznak utána. Stone korábban soha nem járt Oroszországban és nem beszél oroszul, de hamar célponttá vált az orosz kormány szemében, miután a Meta platformjain elkezdtek terjedni az orosz vezetőket, köztük a Putyint kritizáló bejegyzések. 

Moszkva még tavaly márciusban indított büntetőeljárást a Meta munkatársainak „törvénytelen cselekedetei” ellen, akkor megemlítették Stone-t is, aki „feloldotta az orosz hadsereg elleni erőszakra való felhívások tilalmát a platformjain”, és ezzel szélsőséges tevékenységre buzdított.

Az ítélet ellenére valószínűtlennek tűnik, hogy Stone tényleg évekig eldugva  szenvedjen az orosz cellák közt, ha csak nem utazik Oroszországba, vagy olyan országba, amely kiadatási szerződést kötött a nemzettel. Nem ritka, hogy egy személyt külföldi országban ítélnek el (gyakran kémkedéssel vagy hackeléssel kapcsolatos bűncselekmények miatt), de valójában soha nem kell szembenéznie a következményekkel.

Via Reuters.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 14:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.